Volksbuurtmuseum Wijk C - Utrecht

Gepubliceerd op 4 januari 2025 om 10:00

Museum bezocht en een rondleiding door de wijk met gids. 

De volksbuurt was vroeger een buurt waar het gewone volk woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken.

Suster Bertken, geboren als Berta Jacobsdochter rond 1426 of 1427 in Utrecht, was een Nederlandse kluizenares en dichteres. Ze was de onwettige dochter van Jacob van Lichtenberg, proost van het kapittel van de Utrechtse Sint-Pieterskerk.

Op ongeveer 30-jarige leeftijd, in 1457, koos Suster Bertken voor een leven van afzondering en liet zich insluiten in een zelf gefinancierde kluis aan de Utrechtse Buurkerk. Deze cel, waarschijnlijk niet groter dan 3,75 bij 4 meter, werd haar woonplaats voor de resterende 57 jaar van haar leven. Vanuit haar kluis kon ze de mis bijwonen en via een opening contact onderhouden met de buitenwereld.

Tijdens haar kluizenaarschap schreef Suster Bertken diverse religieuze werken, waaronder een passieboekje en acht liederen. Deze geschriften werden na haar dood gepubliceerd en getuigen van haar diepe spirituele inzichten.

Suster Bertken overleed op 25 juni 1514 op 87-jarige leeftijd. Haar begrafenis trok veel aandacht; de klokken van de Domtoren luidden tweemaal ter ere van haar, een eerbetoon dat doorgaans was voorbehouden aan hoge geestelijken. Ze werd begraven in haar kluis, die na haar dood werd afgebroken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.