Stedelijk Museum Breda & Podwalk

Gepubliceerd op 22 februari 2025 om 10:00

In het kader van de Podwalk over de Familie Nassau het Stedelijk Museum bezocht en de tentoonstelling De Nassaus van Breda - Kasteel, stad en land. Hierna de podwalk gewandeld van de serie 'Het Verhaal van Nederland' van de NPO: Twee geloven op één kussen.

Het turfschip van Breda, Anno 1590 (1829 – 1894); Charles Rochussen

Het koor van de O.L.-Vrouwekerk in Breda met het graf van Engelbert II van Nassau (1843); Johannes Bosboom

Deze wandeling begint en eindigt bij de rivier de Mark en voert je langs diverse historische locaties die een belangrijke rol speelden in de Oranjegeschiedenis.

Onderweg ontdek je verhalen over de opstand van Willem van Oranje tegen de Spanjaarden, zijn ontsnapping uit de stad en hoe zijn zoon, Maurits, Breda heroverde.

Belangrijke punten op de route:

  • Stadspark Valkenberg: Een groen hart in de stad, waar je meer leert over de vroege geschiedenis van de Oranjes.

  • Monument voor de eerste Nassaus: Dit monument herdenkt de oorsprong van het Huis Oranje-Nassau in Breda.

  • Kasteel van Breda: Het renaissancepaleis waar Willem van Oranje zijn jeugd doorbracht en dat een centrale rol speelt in de Oranjegeschiedenis.

  • Spanjaardsgat: Een historische poort die herinnert aan de belegeringen die de stad heeft doorgemaakt, onder meer Het Turfschip

 

Het Turfschip van Breda verwijst naar een slimme militaire strategie tijdens de Tachtigjarige Oorlog die leidde tot de herovering van de stad Breda op 4 maart 1590. Prins Maurits van Nassau, die de leiding had over de Nederlandse troepen, wilde de stad terugwinnen van de Spanjaarden. Een schipper uit Leur, Adriaen van Bergen, speelde hierbij een cruciale rol.

Van Bergen vervoerde regelmatig turf naar het Kasteel van Breda, waar het Spaanse garnizoen gelegerd was. Door zijn frequente bezoeken werd zijn schip nauwelijks gecontroleerd. Dit gaf hem het idee om soldaten verborgen tussen de turf te smokkelen. In februari 1590 werd dit plan uitgevoerd: ongeveer zeventig soldaten verstopten zich tussen de lading turf op het schip van Van Bergen. Bij aankomst in Breda werden ze ongemerkt het kasteel binnengelaten. Eenmaal binnen overmeesterden ze de Spaanse wachtposten en openden de stadspoorten voor de troepen van prins Maurits.

Deze list wordt beschouwd als een van de meest ingenieuze militaire trucs uit de Nederlandse geschiedenis en wordt vaak vergeleken met het klassieke verhaal van het Paard van Troje. De succesvolle herovering van Breda versterkte de positie van prins Maurits en had een positieve invloed op de moraal van de Nederlandse strijdkrachten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.